Artikellista Bas

Bildskärms-
typografi 1995

Inledning

Fixerad typografi

Antikva & linjär

Krav på skärmfont

Inte bara Geneva

Lysande rubriker

Kantutjämning

Färgglad typografi

Faktaruta

 

 

Varning!
Denna artikel författades 1995, och publiceras i oförändrat skick.
CSS används inte.


 INNEHÅLL

Fast och redigerbar text - väg minneskrav mot typografisk kontroll
Antikva och linjär - omvända förhållanden
Krav på skärmfonter - bitvis lågupplöst personlighetsförändring
Inte bara Geneva - men många behöver en anpassning
Lysande rubriker - bildskärmen har även fördelar
Kantutjämning - en fin sak som ska anpassas till bakgrunden
Färgtypografi - mättad med budskap
Faktaruta om typsnitt


är det äntligen blivit ordning på desktop-typografin, när det finns gott om välgjorda typsnitt och när folk lärt sig hyfsad formgivning, då är det dags att börja om igen, med fula typsnitt, blaffiga färger och för mycket och för litet av allting" säger en och annan luttrad grafisk formgivare - vi talar om bildskärmstypografi, på weben och i multimedia. Den förhärdade desktop-optimisten säger "härligt, här börjar något nytt som ska bli snyggt".

Förr i tiden, under 1980-talet, skapades en hel del punktuppbyggda typsnitt för den tidens lågupplösande skrivare, men med PostScript flyttades de ut till typografins drängkammare, för att slava som skärmrepresentanter för de riktiga skrivartypsnitten eller tjänstgöra som anspråkslösa men lättlästa systemtypsnitt. Med ATM och TrueType har de fått flytta ut i undantagsstugan. Men nu ropar vi in dem igen och vem vet, nästa stora typografiska utmaning kanske blir skärmtypsnitt formgivna uteslutande för bildskärmsvisning.

Av tradition har bildskärmstypografin varit styvmoderligt behandlad, eftersom den bara varit ett hjälpmedel för den riktiga tryckta typografin. Genom att multimedia de senaste åren fått en ordentlig spridning och genom populariteten hos Internets grafiska gränssnitt WorldWideWeb har typografi på bildskärm plötsligt hamnat i fokus, och vi slås av hur torftig den är i förhållande till de tjusiga bilder som här snurrar omkring. Här finns mycket att göra, och i denna artikel berör vi inledningsvis en del av problematiken.

 Stefan Lundhem