Om FyrisFonts

På banan åter igen

Sedan april 2011 har verksamheten i DataScript och FyrisFonts legat nere, men är nu åter i drift. Nedläggningen var ett krav från Akademikernas a-kassa, som villkor för att få uppbära lite a-kassa. Nu är det slut med det och verksamheten är åter igång.

Domänen fyrisfonts.com har kidnappats av Crystone. Vi köpte tillbaks den 2009 men det hjälpte inte särskilt länge. Nu tänker vi inte använda den nedsolkade domänen utan kör på fyrisfonts.se, på Binero webhotell.

Närmast ska jag uppdatera den förfärligt föråldrade Länklistan, där så mycket finns att tillföra och rensa bort. Särskilt vill jag tipsa om hur man hittar typsnitt via webben, sedan de gamla goda stilkatalogerna försvunnit.

Jag vill också tipsa om hur man skapar typtrivsel genom goda kombinationer av linjärer i mellanrubriker med antikva-typsnitt i brödtext en hittills okänd konstart.

Spartacus uppdateras kontinuerligt med ligaturer och snart nog kommer i första hand Spartacus Display att kompletteras med kapitäler.

Välkommen med dina >beställningar och >frågor om typografiska finesser!

 

Syfte

Webbplatsens primära syfte är att marknadsföra FyrisFonts typsnitt. Underordnade syften är att marknadsföra FyrisFonts tjänster som konsult och föreläsare och att sprida kunskap om typografi för tryck och webb.

Tillkomst

Typsnitten har utvecklats i Uppsala, några hundra meter från Fyrisån, därav namnet FyrisFonts. Webbplatsen har utvecklats på lediga stunder under flera års tid. Under denna tid har olika webbtekniska lösningar passerat revy, från frames och javascript till asp, som alla sätter sina spår i webbplatsen. Där de tekniska lösningarna har visat sig nyttiga finns de kvar. Den senast tillförda tekniken är ett konsekvent bruk av CSS formatmallar för typografin.

Utformning

Formgivningen avser att uppvisa en god, funktionell typografi, som är överskådlig och lättillgänglig för alla. Framtiden får utvisa om typografin når upp till denna ambition.

Typsnittet Verdana används för knappar, rubriker och ingresser – men i sidhuvudets bildknappar används Tahoma, föregångaren till Verdana. Georgia används i brödtext.

Den grafiska utformningen är spartansk, med ett minimum av dekorativa element och färger, i avsikt att associera till den tryckta typografins färgskala med svart, grått och vitt, med rött och guld för utmärkning.

Även strukturen avser att vara enkel och överskådlig. Den återges i sidhuvudets knappar och en fullständig översikt hittar du i >Innehåll.

När det gäller navigationen finns mer att göra. Sidhuvud och innehållsförteckning försvinner när man rullar ned på sidan. Problemet kan lösas med egenskapen "position:fixed" i CSS2, som kan fixera objekt i förhållande till bildskärmen, så att sidhuvud och navigationslist ligger kvar när sidan rullas – men det får anstå tills tillräckligt många webbläsare stöder den funktionen.

Formatmallar

Typografin styrs av CSS, som används för teckenstorlek, vikt, radavstånd och rubrikplacering, liksom för interaktivitet i länkar. CSS kommer också att användas för sidans layout, samt för att optimera typografin för utskrift; det är på gång. .

Om mig

Det är inte så mycket att säga om mig. Jag visar lite bilder i stället. Syftet är att dom ska visas när man googlar på Stefan Lundhem eller FyrisFonts. Inte för att jag är fåfäng, jo det är jag, men rätt ska vara rät och en bild säger så mycket, inte sanningen kanske men lite alternativa fakta.

Stefan Lundhem på moppe

stefan moppe
Det här är jag innan jag började med typografi. Moppen är en
Husqvarna Populär och den var inte populär hos nån.
Den stannade halvvägs till min älskade i Flogsta, oljeläckage,
men jag kom fram och blev populär en tid.
Foto Agneta Lilja.

Stefan Lundhem student i Uppsala.

Sista april
Sista april. Då var det ännu roligare än det ser ut. Damen i fråga blev trist jurist.

Stefan Lundhem akademiker

Vårbal förfriskning
Som doktorand i historia ska man delta i det akademiska livet.
Här är det vårbal på gång.
Foto Agneta Lilja.

Stefan Lundhem Internetstrateg

Internetstrateg
Här är jag när jag jobbade i Stockholms Stadshus som Internetstrateg
och jag visste inte vad en strateg gör,
men jag blev vän med fotografen Jan Asplund som tog bilden,
som jag är mycket nöjd med.
(Den finns även i större format som kan beställas.)
Foto Jan Asplund.

Stefan Lundhem lektor

Lektor Lundhem
Som lektor och studierektor för Grafiska Institutet,
som ständigt bytte namn vid Stockholms universitet och nu inte finns mer, undervisade jag i typografi och här kan man se hur jag såg ut då.
Bilden är arrangerad men rättvisande, utom färgerna; kavajen är grå.
Foto Björn Stolt.

Stefan Lundhem pensionär

Lundhem firar
Nu är jag fri från arbete och här kan man se hur jag ser ut
när jag firar och firas på 65-årsdagen.
Foto Åsa Lundhem.

Det finns fler bilder från min växlande yrkesverksamhet och några är riktigt bra.

 

 

Stefan Lundhem 2017-01-27

 

| FyrisFonts | Typsnitt | Beställa | Artiklar | Ordbok | Länkar | Innehåll | Om |

< - - - Sidan uppdaterad 170127 - - - >