Typsnitt

Garajannon

Spartacus

Beckhem Gothic

Fournament

Primus

Fyris Fraction

Fyris Fraktur

Krabat

Heltime

Terminator

Bessie

Billie

Jämför abcram

3

5

6

4

7

8

9
10
11

1

2

3

4

Skriv ut högupplöst stilprov i pdf-format

FyrisFonts Fournament återger några av Pierre Simon Fourniers ramar och ornament, som han publicerade i sin första stilprovsbok Modèles de Caractères de l'Imprimerie et des autres choses ..., 1742, och i hans andra bok Manuele typographique, 1764–68.

Pierre Simon Fournier (1712–1768) var verksam i Paris, där han 1736  grundade ett stilgjuteri. Han var totalkompetent, och hade kontroll över hela framställningen av trycktyper: han tecknade sina typsnitt, skar själv sina stämplar, gjorde matriserna, och tillverkade sina gjutinstrument. Dessutom uppfann han det första måttsystemet för teckenstorlekar.

Fournier präglade sin samtids typografi och var förebild för senare stilbildare som Baskerville och Bodoni. Men till skillnad från dem fick han inte trycka några andra böcker än stilprover – det satte den stenhårda franska skrålagstiftningen stopp för; annars inkräktade han på boktryckarnas revir.

Fournier var rokokotidens främste  stämpelskärare, och särskilt excellerade han i typografiska ornament, där han var en pionjär. Det är dessa ornament Bodoni senare kopierade och stiliserade.

Fournament togs fram för omslaget till riksdagens utgåva av Prästeståndets protokoll 1740–41, som tidsmässigt stämmer med Fourniers bokstavskonst. I omslagstexten används  bokstäver från hans typsnitt (uttolkat i FyrisFonts Trismegiste), för att göra stilkänslan fullständig.  En återgiving av etiketten kan du se om du >  klickar här.

Typsnittet Fournament är konstruerat så att du kan skapa ramar och kombinationer av ornament med hjälp av tangentbordet i layoutprogram och ordbehandlingsprogram. Men givetvis kan fonten användas för att skapa bilder i t.ex. Illustrator och PhotoShop.

Fournament har skapats som två typsnitt, Fournament och Fournalil, för att förenkla tangentbordshanteringen. De säljs tillsammans som en font och vid leverans bifogas teckenuppsättning för användning på  tangentbordet.

Du kan använda Fournaments ramar och ornament för att skapa 1700-talsmässiga formgivningar, men du kan också använda dessa detaljer mera sparsamt för att ge dina publikationer lite extra stil och finess, med anknytning till vår typografiska tradition. Det fina med Fournament är att ornamenten är enkla och klassiska. Fourniers ornament är aldrig fel, om man använder dem med känsla för feeling.

Prästeståndets protokoll 1740–41 kan du beskåda i Riksdagsbibliotekets vackra lokaler på Storkyrkobrinken i Stockholm. (Länk till ståndsprotokollen på Riksdagsbiblioteket)

Som ett – i dubbel mening – historiskt dokument kan du på denna webbplats läsa mer om ståndsprotokollen på ståndsprotokolls-webben i sitt ursprungliga skick, som den publicerades på Telemuseums server våren 1995. (Länk till ståndsprotokollen 1995 på FyrisFonts)

Mac / PC / Type 1 / TrueType / Pris 400 kr + moms

| FyrisFonts | Typsnitt | Beställa | Artiklar | Ordbok | Innehåll | Om |

< - - - Sidan uppdaterad 0601115 - - - >